Што ќе случи со светот ако температурите се зголемат од 1 и 6 °C?

svet.jpg

Покачувањето на температурите поради глобалното затоплување може да има страшни последици по нашата планета, во зависност од тоа за колку степени се работи. Еве неколку проекции и возможни сценарија доколку температурите се зголемат од 1 и 6 °C.

1) Зголемување на температурите за 1°C

 

 • Летата ќе станат по екстремни со интензивни топлотни бранови
 • Стотици илјади луѓе ќе се жртви на топлотни удари
 • Земјоделието ќе биде уништено поради уништување на шумите и земјоделските култури
 • Свежата вода ќе пресуши од третина од копнените површини во светот

Постојат нула шанси ова да се спречи или избегне.

2) Зголемување на температурите за 2°C

 • Ледот од половите ќе се истопи, ледот на Гренланд ќе го снема за 140 години
 • Нивото на океаните ќе нарасне, а Мајами, Менхетен, Централен Лондон и останатите крајбрежни локации ќе бидат под вода
 • Повеќе области како Бангкок, Бомбај и Шангај ќе бидат потопени, а половина од човештвото ќе мигрира на повисоки локации.
 • Залихите на вода ќе исчезнуваат, повеќе од една третина од живите суштества ќе бидат под опасност од изумирање.

Постојат 93% шанси ова да се избегне доколку емисиите на гасовите кои го предизвикуваат ефектот на стаклена градина се редуцираат за 60% во наредната декада.

3) Зголемување на температурите за 3°C

 • Производството на храна ќе се намалува, милиони ќе се соочат со изгладнување
 • Солената вода ќе навлезе во реките, труејќи ја водата во почвата. Растенијата и почвата ќе пресуши.
 • Складираниот јаглерод во почвата од сувата и скапана вегетација ќе се испушта во атмосферата
 •  80% од арктичкиот лед ќе се истопи, нивото на океаните ќе се зголеми а топлата океанска вода ќе создава супер-урагани

Постојат многу слаби шанси ова да се спречи доколку покачувањето на температурите надмине 2 степени и започне циклусот на испуштање на јаглерод

4) Зголемување на температурите за 4°C

 • Забрзаното топење на ледот на половите ќе го зголеми нивото на океаните за 50 метри
 • Земјоделското производство во Кина ќе запре и 1.5 билион луѓе ќе се соочат со глад
 •  Летата ќе траат подолго, во градовите температурата постојано ќе се движи околу 45°C
 •  500 милијарди тони јаглерод ќе почне да се испушта од арктичкиот лед

Доколку покачувањето на температурите го надмине 3-тиот степен, нема да може да се спречат набројаните последици.

5) Зголемување на температурите за 5°C

 • Ледот ќе исчезне од двата пола, дождливите шуми ќе се претворат во пустини, океаните ќе навлезат длабоко во континентите
 • Температурите ќе ги достигнат нивоата од Еоценскиот период од пред 55 милиони години, кој бил предизвикан од заробениот метан испуштан преку вулканските ерупции
 • Борбата околу ресурсите ќе доведе до регионални војувања
 • Социјалниот и политички ред ќе исчезне бидејќи нема да постои ни економијата поради тоа што ќе нема што да се продава и што да се купува.

Доколку покачувањето на температурите го надмине 4-тиот степен и метанот почне да се испушта во атмосферата, нема да може да се спречат набројаните последици

6) Зголемување на температурите за 6°C

 • Крајот на Пермианскиот период од пред 251 милион години бил предизвикан поради покачување на температурите за 6 степени поради што изумрел 95% од живиот свет.
 •  Можност Земјата повторно да стане мртва карпа без живот на неа, која ќе плови низ вселената
 • Топлите води ќе го задушат секој вид на живот во нив
 •  Единствените преживеани форми на живот на копното ќе бидат габите
Што мислиш ти?
 • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
 • Mail