Што значи доколку имате полумесечина на ноктите?

5-3-660x300.jpg

Дали некогаш го имате забележано ова?

Белите полумесечини на ноктите се нарекуваат лунули и се многу важен дел од нашето тело. Исклучително се чувствителни, а некои експерти велат дека нивната големина може да укажува и на можни болести. Доколку полумесечината недостасува или е малечка, тоа може да укажува на можни болести.

Лунула на латински значи мала месечина, а всушност е видлив дел од коренот на ноктот. Најдобро се гледа на палецот, белата боја на лунулата е привидна бидејќи под неа се наоѓа базалниот слој на епидермот на крвните клетки.

Доколку лунули немате на палците можете да имате психолошка болест,  доколку е многу мала или воопшто ја нема може да укажува на проблеми со цревата, бубрезите, но и со репродуктивниот систем кај жената.

Непостоењето на лунули на средниот прст укажува на проблеми со крвниот пристисок, доколку на домалиот прст немате вакво нешто можеби имате проблеми со штитната жлезда, доколку лунули немате на малиот прст тоа значи дека имате проблеми со цревата.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail