Ситуации во кои не е паметно да пиете вода

vod.jpg

Не постои нутриционист или истражувања кои потврдуваат дека водата е штетна сама по себе, но сепак тајмингот во овој случај значи многу.

Несоодветната апсорпција на водата во телото може да предизвика повеќе здравствени проблеми отколку што можете да претпоставите.

Во кои ситуации не е препорачливо да пиете вода?

1. Веднаш пред да си легнете да спиете

Ова може да предизвика нарушување на сонот заради честа потреба за одење во толает. Исто така, можно е и да се разбудите со подуено лице бидејќи навечер работата на бубрезите е забавена.

situacii-vo-koi-ne-e-pametno-da-piete-voda-02.jpg

2. Среде напорен тренинг

Доколку пиете вода среде напорниот тренинг, не се чудете ако почувствувате вртоглавици, лошење и болка во главата. Најдобро е внесот на течност да го оставите по завршувањето на тренингот.

situacii-vo-koi-ne-e-pametno-da-piete-voda-03.jpg

3. Доколку урината ви е проѕирна

Проѕирната урина е знак дека сте претерале со внесувањето на течности, односно вода во текот на денот.

situacii-vo-koi-ne-e-pametno-da-piete-voda-04.jpg

4. Доколку јадете лута храна

Водата само ќе го појача лутиот вкус. Од друга страна, млекото го ублажува дразнењето на устата предизвикано од лутите зачини и сосови.

situacii-vo-koi-ne-e-pametno-da-piete-voda-05.jpg

5. Во текот на јадењето или веднаш по завршувањето

Доколку консумирате вода во текот на оброкот или веднаш по завршувањето, ја разредувате плунката која има за цел полесно да ја свари храната.

situacii-vo-koi-ne-e-pametno-da-piete-voda-06.jpg

6. Доколку водата доаѓа директно од црево

Дури и да се работи за домашно црево, водата од него е далеку повалкана.

situacii-vo-koi-ne-e-pametno-da-piete-voda-07.jpg

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail