communication_1568191037.jpg

Студентите најчесто се одлучуваат да се обратат на професорите преку е – мејл бидејќи тоа е наједноставен начин.

Што се однесува до комуникацијата, важно е да знаете неколку работи.

Почитуван професоре (име и презиме на професорот)

Секој е – мејл започнете го оваа реченица.Во светот на интернетот е тоа како да кажете Добар ден кога ќе влезете во продавница.

Претставете се

Професорите имаат многу студенти и примаат многу е – мејлови. Културно е да се претставите, да го кажете своето име и која сте година на студии, а може да кажете за кој испит станува збор.

Користите официјален тон

Бидете културни и секако проверете ги професиоалните и граматичките грешки.

Бидете кратки и јасни

Објаснете се што е потребно за да професорот сфати за што станува збор, но бидете кратки. Имајте на ум дека професорите не сакаат долги мејлови.

Бидете директни кон она што го барате

Откако ќе ја претставите и кратко објаснете го проблемот.

Со почит ( вашето име и презиме)

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail