Стартап компанија во Њујорк вработува само баби

wooln1.png

Тригодишниот стартап Wooln, со седиште во Њујорк, вработува баби и само баби за рачно плетење на капите, шаловите, ќебињата и другите производи кои ги нуди компанијата. Wooln моментално соработува со девет постари жени. Капите кои ги плетат тие и се заштитен знак на компанијата се продаваат по неверојатна цена од 145, а бабите добиваат 30% од големопродажната цена, односно половина од она што го плаќаат купувачите. Освен тоа што може да се купат онлајн, производите на Wooln се продаваат и во пет синџири продавници. Фостин Бадрихани и Марго Русо, основачите на стартапот, очекуваат тој број да се дуплира оваа зима.

Двете претприемачки имаат едноставен тест за бабите кои им испраќаат фотографии од тоа што го плетеле. Има даваат да им направат еден едноставен предмет и тоа е доволно за да знаат дали ги бидува или не. Ени Гантер, баба на пет внуци, која го исполнува правилото да е постара од 60, а помлада од 90 години, плете за Wooln, но истовремено им помага со бизнисот. Таа успеала да им обезбеди договор за продажба на производите во Cutchogue, Phoebe & Belle итн.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail