Стипендии за додипломски студии во Јапонија

japan-1.jpg
К О Н К У Р С

за доделување на стипендии за додипломски студии од Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија (Monbukagakusho: MEXT) на Јапонија за 2018-2023 година

Доделените стипендии се однесуваат за додипломски студии на некој од јапонските универзитети.

Времетраење: април 2018 – март 2023 година, вклучувајќи го и времето од една година за изучување на јапонскиот јазик.

Област на студии: кандидатите мора да одберат студии од (1) областа на Општествените и хуманистичките науки или (2) од областа на Природните науки, како што е наведено во упатството за аплицирање.

Заинтересираните кандидатитреба да ги исполнуваат следните услови:

  1. да се државјани на Република Македонија;
  2. да се родени помеѓу 2 април 1996 година и 1 април 2001 година;
  3. да имаат завршено 12 години редовно образование (основно и средно) или да имаат завршено во училиште кое е еквивалентно на средно училиште во Јапонија (да матурираат до март 2018 година);
  4. да се согласни да го изучуваат јапонскиот јазик.

Стипендијата вклучува:

  1. месечен надоместок од 117.000 јапонски јени;
  2. авионски билет (Македонија – Јапонија – Македонија);
  3. школарина.

Потребни документи за конкурирањево првата фаза:

Пријава

①         Пополнета апликација и две (2) оригинални фотографии (4, 5 x 3, 5 см);

③         Сведителства за последните 3 академски години (оригинал или фотокопија заверена на нотар) и нивен превод на англиски јазик од овластен судски преведувач;

④         Диплома за положена државна матура (или потврда издадена и потпишана од директорот на училиштето, во која ќе биде наведено дека кандидатот е редовен ученик во завршна година од средното образование и истиот ќе матурира до крајот на јуни 2017 година – оригинал или фотокопија заверена на нотар) и нејзин превод на англиски јазик од овластен судски преведувач;

⑤         Препорака од директор или педагог/психолог од училиштето кое што кандидатот последно го посетувал, на англиски јазик(слободен формат или на терк достапен на веб страницата на МОН);

⑦         Потврда дека кандидатот е запишан на факултет (за кандидати кои во време на аплицирањето се запишани на факултет -оригинал или фотокопија заверена на нотар) и нејзин превод на англиски јазик од овластен судски преведувач;

⑧         Потврда за положен приемен испит на факултет (доколку постои – оригинал или фотокопија заверена на нотар) и нејзин превод на англиски јазик од овластен судски преведувач.

Сите документи се поднесуваат во 2 примероци (1 оригинал и 1 обична фотокопија) во архивата на Министерството за образование и наука (поранешна зграда на Нова Македонија – приземје) или по пошта на адреса: Министерство за образование и наука, Сектор за наука и иновации, ул. „Св. Кирил и Методиј“ бр. 54, 1000 Скопје.

Потребните документи за поднесување на кандидатитурите, како и подетални информации може да се најдат тука.

Лице за контакт: Јулијана Балевска, Сектор за наука и иновации, e-mail: [email protected] тел: +389 2 3140 186.

Краен рок за пријавување: 31 мај 2017 година

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail