Стресот поради финансиските проблеми сериозно го нарушува вашето здравје, како да се справите со него?

Stresot-poradi-finansiskite-problemi-seriozno-go-narushuva-vasheto-zdravje-kako-da-se-spravite-so-nego.jpg

Стресот поради финансиските проблеми сериозно го нарушува вашето здравје, како да се справите со него?

Сите сме под стрес, скоро секој ден, а во повеќето случаи причината се парите. Мали плати, заеми, кредити, сите овие работи имаат сериозни последици врз целокупното здравје на луѓето.

Справувањето со проблемите со парите доведува до проблеми во когнитивното функционирање, но и до сериозни болести, пишува ХафПост.

Како реагира нашиот систем?

Телото го користи целиот свој одбранбен механизам, дозволувајќи им на нашите инстинкти да реагираат брзо кога ќе се соочат со непосредна закана.

Кога сте под стрес, се лачат хормони како што се адреналин и кортизол за да помогнат во борбата против оваа закана.

„Овој синдром на акутен стрес е голем напор на телото. Тој целосно нè исцрпува“, вели Аиме Дарамус, клинички психолог во Чикаго.

Таа исто така верува дека овој вид стрес може да доведе до преголема мускулна напнатост, па дури и до тој степен кога мускулите навистина почнуваат да нè повредуваат. Покрај тоа, стресот предизвикува абнормалности во функционирањето на имунолошкиот систем, правејќи нè поподложни на заболувања од вообичаеното, и може да предизвика болка во стомакот, како и главоболки, дури и ако не сме свесни дека сме под стрес.

Иако сметате дека сте рационална и интелигентна личност, можноста да донесувате добри одлуки е нарушена во стресни ситуации.

„Под стрес, протокот на крв е намален во фронталните делови на мозокот и се зголемува во амигдалата, делот на мозокот кој има одбранбена функција“, вели Дарамус.

Бидејќи овие делови на мозокот влијаат врз нашите вештини за решавање проблеми, нашата концентрација, нашето планирање и контролата врз импулсивните одговори, намалувајќи ги овие функции, следствено, доведува до погрешни одлуки.

„Кога сте загрижени или во паника за вашата финансиска состојба, вашите одлуки стануваат многу поимпулсивни и водени од инстинктот на самозаштита“, додава Дарамус.

Се јавуваат вознемиреност, депресија и други проблеми со менталното здравје

Со оглед дека парите се дел од нашите животи, постојаната грижа за тоа може да доведе до посериозни психолошки симптоми, па дури може да доведе до самоубиствени мисли.

Хроничниот стрес создава нови проблеми

Краткорочниот стрес несомнено влијае на умот и телото, но хроничниот стрес може да доведе до посериозни и трајни штети. Бидејќи нивото на адреналин и кортизол стабилно расте, се појавуваат физиолошки нарушувања, што резултира во зголемени стапки на срцеви заболувања, дијабетес, хронични проблеми со спиењето и други здравствени проблеми.

Многу е потешко за оние кои се во лоша финансиска состојба

Иако симптомите на финансиска неволја се реални и можат да бидат доста сериозни, постои разлика помеѓу живеење „од први до први“ и живеењето во сиромаштија.

„Овие здравствени ефекти може да бидат особено погубни за децата“, рече Дарамус.

Не дозволувајте парични проблеми да му наштетат на здравјето на вашето и на вашето дете.

Кога се борите со финансиите, работите може да изгледаат безнадежни. Вистината е дека решението обично не е лесно, особено за оние што едвај врзуваат крај со крај. Но, тоа не значи дека нема помош за вас.

Не се откажувај од изнаоѓање решение

Побарајте стручни совети и здрави механизми за справување. Ако постојано чувствувате стрес, можете да „соберете“ нездрави навики што ќе го влошат вашето физичко и ментално здравје.

Ова е причината зошто е важно да се пронајдат едноставни, здрави методи за управување со стресот.

Физичката активност е неопходна, иако во таква ситуација никој не размислува за тоа, но сепак помага. Обидете се да трчате или со други лесни вежби. Правете работи што ве опуштаат, ќе ви помогне да се смирите, за да можете полесно да се фокусирате на решавање на тековните проблеми.

Извор: kurir.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail