Студенти од Машинскиот факултет создадоа велосипед кој го прочистува воздухот

get-velosiped-2-600x338.jpg

Проблемот со загадениот воздух во главниот град е се поголем од ден на ден. Граѓаните револтирани, очекуваат надлежните дека ќе имаат милост за нив, но освен мерки за заштита, мерки за решавање на истиот речиси и да не постојат.

Водејќи се од ова, овој проблем поттикна група од шест студенти од Машинскиот факултет да направат еко-велосипед.

Нов изум на млади и талентирани студенти.

Станува збор за велосипед на батерии кој има вградено проактивни филтри. Тие ги заробуваат штетните честички со самото ротирање на тркалата.

„Целиот систем за прочистување на воздухот ќе биде составен од филтер материјал кој што ќе биде вграден во држачите, тоа се портокаловите делови. Со самата ротација на тркалото ќе се прима воздухот и ќе се задржуваат некои честички, ќе се отпушта воздухот така што на тој начин ќе се прочистува воздухот,“ изјави за Канал5 Ина Крстевска, еден од студентите, кој учестуваваше во создавањето на овој велосипед.

Инаку овој велосипед ќе биде поставен на неколку станици ширум градот, онаму каде што има најголема подвижност на луѓе. Истиот ќе може да се изнајмува, а цената ќе зависи од тоа колку километри ќе се поминат со него.

Овој изум на продажба ќе биде пуштен во март наредната година.

Целта на студентите е со помош на велосипедот да се прочистува воздухот, а воедно и да бидат инспирација за конечно да почне да се превземаат некои активности против загадувањето, а и да се зголеми свеста кај луѓето, да не користат толку многу автомобили.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail