cows-5267-pixabay.jpg

Млади студенти од Србија смислиле автоматски апарат за стока поврзана со апликација на мобилен телефон, преку која сточарите ќе може да управуваат со храњенето на стоката.

Еден до членовите на тимот кој го смислиле овој изум, Лазар Потребиќ, студент на Факултетот за технички науки објаснува дека членовите на неговиот тим се од околината на Војвода.

Потребиќ вели дека идејата е да го унапредат хранњето на стоката. Нивниот апарат ќе се разликува по тоа ќе му додаден софтвер кој автоматски ќе да одредува храната врз основа на одредени параметри: тежината на животните, старост, температура  и влажноста на воздухот.

Автоматскиот апарат е само еден од многуте иновативни решенија кои студентите го имаат измислено.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail