studenti-0333334.jpg

Над 3 милиони младинци во Европската унија биле во колеџ или универзитет, но ја прекинале во одреден момент обуката, покажуваат податоците на „Евростат“ за 2016-та година. Во исто време високото образование го завршиле околу 30 милиони млади лица.

Причините за прекин на учењето се различни. Речиси 25% преферираат да работат наместо да студираат. Уште 22% одлучуваат дека програмите за образование не се интересни и не ги задоволуваат нивните потреби.

Речиси 18% велат дека имаат тешкотии во проучувањето на материјалот. Од друга страна, речиси 10% велат дека го напуштиле студирањето поради семејните причини. Околу 7% биле финансиски хендикепирани, а уште 5% имале здравствени проблеми.

Од семејни причини, образованието почесто го прекинуваат жените, отколку мажите (16% наспроти 6%). Жените исто така почесто пријавуваат здравствени проблеми (6% наспроти 4%).

Мажите ги напуштаат колегите повеќе за нивната подготвеност за работа (28% наспроти 21%) и тешкотиите во учењето (20% наспроти 16%).

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail