Светската економија губи 30 трилиони долари за необразованите жени

svetska-ekonomija-1024x680.jpg

Според податоците на Светската банка за 2016 година, околу 132 милиони девојчиња на возраст од 6 до 17 години ширум светот не одат на училиште. Девет од десет девојки добиваат основно образование, но само три од четвори завршуваат средно училиште.

https://studenti.mk/konkursi-2018-2019/

Над 130 милиони девојки ширум светот не одат на училиште, а како резултат на тоа, глобалната економија губи 30 трилиони долари секоја година. Ова се вели во извештајот на Светска банка.

Ако секоја девојка во светот добие целосно 12-годишно образование, нивниот придонес кон светската економија може да изнесува помеѓу 15 трилиони и 30 трилиони долари годишно, според економистите.

Според податоците на Светската банка за 2016 година, околу 132 милиони девојчиња на возраст од 6 до 17 години ширум светот не одат на училиште. Во земјите со ниски примања, помалку од 65% го завршуваат основното образование и само една третина – просекот.

Жените со основно образование заработуваат 14-19% повеќе од оние без образование. Во исто време, девојчињата кои имаат завршено средно образование можат да добијат двојно плата, а со високо образование – три пати повеќе од необразованите.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail
Top