LETSEE-poster_final-against.jpg

Три македонски финалисти, оваа година, ќе учествуваат на LET’S CEE филмскиот фестивал во Австрија, кој ќе се одржи од 13 до 22 април 2018 година. Сензационално и за прв пат, на шестото издание на фестивалот, меѓу 15-те финалисти, ќе се претстават нашите филмови: ÉCLAIR од Марко Ѓоковиќ, THEY COME FROM THE CENTER OF THE WORLD од Дина Дума и WOULD YOU LOOK AT HER од Горан Столевски. 

Извонредните таленти Ѓоковиќ и Дума ќе учествуваат во Академијата за таленти на филмскиот фестивал LET’S CEE. Исто така, продуцентот Атанас Георгиев ќе го претстави својот филм AVEC L’AMOUR во натпреварот за документирани филмови, а Ѓорче Ставрески ќе го претстави својот филм SECRET INGREDIENT на конкурсот за надежни дебитанти. 

Освен од Македонија, на LET’S CEE фестивалот ќе се прикажат вкупно 162 играни, документарни и кратки филмови од Централна и Источна Европа и ќе се организира прва изложба на Кинематографија за виртуелна реалност во Австрија. Филмовите, под мотото Опасно Добри Филмови“ ќе се прикажат во осум кина во Виена и други места за скрининг, како и во Грац, Вилах и за прв пат, во Салцбург. Предвидени се нови рекорди, како што е зголемен број на проекции и на гости од странство, вклучувајќи и филмаџии од висок калибар, како што се Големата Дама на унгарската кинематографија, Марта Мезазарос, потоа Јарив Лернер, извршен директор на една од водечките европски филмски студија, Ну Бојана од Бугарија, чешкиот Карел Роден, јорданскиот Саба Мубарак, словенечкиот Себастијан Кавац, хрватскиот Леон Лучев и американската режисерка и феминистка Стоја, која беше наречена “најголемата порнографска ѕвезда во светот” како и околу 150 други гости. 

Победниците на LET’S CEE” ќе бидат објавени на 21 април во текот на церемонијата на доделување награди. Меѓутоа, двајца победници веќе се сигурни: Кира Муратова и Марта Мезарос – легендарни претставници на источно-европската кинематографија кои ќе добијат награда за животно дело. Постојано неконформистичкиот украински сценарист и режисер Кира Муратова, до денес, е еден од најважните протагонисти на рускиот филм. Марта Мезарос, од друга страна, е големата дама на унгарската кинематографија – и двете се сметаат за важни пионери на европското кино. Мезарос, беше исто така првата жена што снимаше игран филм во Унгарија и првата која освои Златна Мечка. 

LET’S CEE исто така има и неколку премиери во однос на наградите. Наградата Cineplexx за дистрибуција која вреднува 20.000 евра за еден филм од натпреварот за играни филмови или ветувачки дебитанти. Друга е наградата на Дани Лернер вредна 55.000 евра (од кои 50.000 во услуги) за најдобар филм на натпреварот за играни филмови, дониран од Ну Бојана филмското студио. Наградата VdFS вредна 1.500 евра за најдобар краток филм и наградата UNIQA за меѓународна награда (исто така 1.500 евра) за најдобриот филм во конкурентското ветувачко деби. Новиот спонзор на филмскиот фестивал LET’S CEE, Western Union International Bank, донира две награди за публиката (за долги и кратки филмови) од по 1.000 евра. 

„Денови на индустријатаКлучни фактори за успех во филмот е вториот форум и настан за вмрежување направен од LET’S CEE. Дванаесет висококвалитетни презентации, две возбудливи панел дискусии, серија на проектни терени и многу повеќе. Ова ќе биде второто издание на LET’S CEE индустриски денови од 19 до 21 април 2018 година во Виена. 

Насловот на настанот, кој се одржува на англиски јазик, е: “Кофинансирање и копродукција, иновации и знаење: основни фактори за успех во филмот”. Австриски и странски врвни говорници (како што споменатиот Јарив Лернер, извршен директор на Ну Бојана филмско студио, Кристоф Видал, директор на Natixis Coficiné SA, еден од најголемите кредитори во европската телевизиска и филмска индустрија, Катрин Зехнер, програмски директор во ORF и Јан Макса, директор за развој на содржини на чешката телевизија) ќе донесат фасцинантни студии на случај во индивидуални презентации и панел дискусии, вклучувајќи теми како што се филмско финансирање и финансирање, копродукции, филмска дистрибуција и продукција, како и иновации и трендови како CGI, 3D анимација и виртуелна реалност. За прв пат, Деновите на индустријата ќе вклучуваат склопување на тековните проекти од Полска, Словенија, Австрија и Романија. 

Македонски филмови: 

  • Учество на документарниот натпревар: Avec L’amour

(http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/avec-lamour.html 

Режија: Илија Цветковски 

Гости: Атанас Георгиев 

  • Учество на натпреварот за играни филмови: Directions

(http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/directions.html 

Режија: Стефан Командарев 

Гости: Стефан Командарев 

  • Учество во откритијата: Heights

(http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/heights.html 

Режија: Виктор Божинов 

Гости: Виктор Божинов, Иван Дојков 

  • Учество на  надежни дебити: Secret Ingredient

(http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/secret-ingredient.html 

Режија: Ѓорче Ставрески 

Гости: Ѓорче Ставрески 

  • Надвор од конкуренција, кратки: The children will come Режија: Ана Јакимска (http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/shorts-5.html)
  • Учество на конкурсот за краткометражен филм: Éclair

Режија: Марко Ѓоковиќ (http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/short-film-competition-block-1.html)  

Гости: Марко Ѓоковиќ 

  • Учество на натпреварот за краткометражен филм:They come from the center of the world  Режија: Дина Дума (http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/short-film-competition-block-2.html)

Гости: Дина Дума 

  • Учество на натпреварот за краткометражен филм: Would you look at her

Режија: Горан Столевски (http://www.letsceefilmfestival.com/film-detail2018-en/items/short-film-competition-block-3.html)  

Гостин: Наум Доксевски  

 

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail