tri.jpg
 • Напрскајте во просторијата во која учите непознат мирис, истото сторете го и во моменти кога треба да напишете тест. Овој мирис ќе ја активира вашата меморија и подобро ќе го решите испитот.
 • Невообичаениот вкус на гума за џвакање дејствува исто како и непознатиот мирис. Џвакајте додека учите и пишувате тест, и ќе видите дека резултатите ќе бидат подобри.
 • Пред да се упатите на испит на што помало парче хартија запишете ги сите релевантни информации, како да се работи за парче хартија кое што е дозволено да се носи на испит. Тоа всушност ќе биде добра вежба и ќе ви помогне да се сетите на важни работи.
 • Ако ги снимате предавањата, кога ќе ги слушате нека оди во позадина инструменталната музика, за да си помогнете да се фокусирате во моменти на досада.
 • Користете гумени бонбони – ставете ги на поглавјата и наградувајте си се за наученото.
 • И за да ги не заборавите оние информации кои најмногу ќе ви требаат, запишувајте си ги сите формули веднаш на почетокот на тестот.
 • Ако сте во брзање и кратки времето, а ги имате снимено предавањата или свој говор за учење, нека одат на забрзана снимка.
 • Кога учите, избегнувајте фонт што е лесен за читање. Истражувањето покажува дека големи, лесно читливи букви често се прескокнуваат. Информациите презентирани во потесен фонт е полесно да се запомнат.
 • За да бидете подисциплинирани, искористете ја програмата што ги блокира страниците кои би ви одземале внимание на вашиот компјутер во одреден временски период.
 • Ако учите историјата или слично, погледнете го документарецот за темата со која се занимавате.
Што мислиш ти?
 • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
 • Mail