UNIX инженер за системи за далечинско управување (М/Ж)

evn.jpg

Опис на работните задачи:

Инсталација, пуштање во работа, детекција на грешки и одржување прво ниво на целосниот SCADA систем, целосната мрежна опрема (LAN\WAN  мрежни уреди) и крајните уреди за далечинско управување, како и мониторирање на целокупниот систем за далечинско управување на ЕЕО и целокупната мрежна опрема преку централен систем за управување.

Потребни компетенции / предзнаења:

Познавања во:

 • UNIX shell programing,
 • Perl,
 • C++ .

 

Познавање на работа со:

 • RTU, IED,PLC ќе се смета за предност,
 • Основни познавања при програмирање на на уредите за далечиско управување,
 • Основни познавања при дефинирање на функциски дијагарами.

 

За предност ќе се смета:

 • Познавање на комуникациски протоколи – IEC60870-5-101/104, IEC6061850, TCP/IP, MODBUS, DNP3,
 • Основни познавања од SCADA системи, работа со Електродистрибутивните системи,
 • Искуство со мрежно/комуникациска опрема – модеми (радио, GPRS и сл.) ,Switche-еви , Router-и, Firewall-и.

Квалификации и лични карактеристики:

 • Високо електротехничко образование,
 • Работно искуство најмалку 2 години,
 • Напредни познавања на MS Excel,
 • Напредно користење на пишан и говорен англиски јазик,
 • Возачка дозвола – Б категорија, подготвеност за работа на терен,
 • Ефикасно, навремено и брзо реагирање при барање од корисниците на SCADA системот,
 • Способност за детектирање на проблеми, изнесување факти и подготвување и презентирање на валидни заклучоци,
 • Проактивност, иницијативност, аналитичност,
 • Способност за тимска и самостојна работа,
 • Почитување на зададени временски рокови при реализација на доделени задачи.

Доколку сте заинтересирани за кариера во ЕВН Македонија, на: [email protected] испратете куса биографија и мотивационо писмо, или потполнете ја електронската апликација на нашата интернет-страница http://www.evn.mk

Напомена: Доколку сакате Вашите податоци да бидат зачувани во нашата база на податоци согласно Законот за заштита на лични податоци, покрај биографијата и мотивациското писмо треба да испратите и изјава за дозвола за користење на лични податоци за потребите за вработување (https://www.evn.mk/Careers/OnlineApplication.aspx)

Што мислиш ти?
 • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
 • Mail