Успешно завршен настанот „Не е шега: Дискриминација и цензура“

Uspeshno-zavrshen-nastanot-Ne-e-shega-Diskriminacija-i-cenzura-.jpg

Успешно завршен настанот „Не е шега: Дискриминација и цензура“

Со промоција на публикација на студентски трудови и плакати насловена „Не е шега: дискриминација и цензура“ во издание на Правниот факултет беше одбележанo завршувањето на настанот кој се одвиваше десет дена.

Публикацијата која беше промовирана е под менторство на доц. д-р Ана Никодиновска Крстевска и на Ликовната академија, под менторство на вон. проф. Јана Јакимовска.

Публикацијата, всушност, претставува плод на две заеднички активности коишто ги спроведоа двата факултета во текот на 2016/2017 г., а кои беа започнати по иницијатива на Правниот факултет во рамките на проектот „Превенција од дискриминација, говор од омраза и криминал од омраза“ во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Публикацијата содржи трудови од студенти на Правниот факултет на тема антидискриминација, говор од омраза и криминал од омраза кои беа презентирани на Првата студентска конференција „Социјална стабилност, владеење на правото и еднаквост“ при Државниот универзитет во Тетово во 2016 г., како и содржи плакати од студенти од Ликовната академија кои беа презентирани на работилницата „Слобода на изразување“ и на Втората студентска конференција „Студентската мисла во правото, политиката и општеството“, одржани на Правниот факултет во Штип. Публикацијата ја има и во електронско издание и истата може да се симне на следниов линк (https://e-lib.ugd.edu.mk/715).

По завршувањето на промоцијата беше приреден концерт од страна на студентите на Музичката академија под менторство на проф. д-р Тони Китановски.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail