УТМС ги стипендира најдобрите 15 ученици од општините во Македонија

Screenshot_2-6.jpg

Универзитетот за туризам и менаџмент доделува по 15 стипендии за секоја општина во Македонија. Општините имаат обврска стипендиите да ги пренесат на најдобрите средношколци од општината.

– Со тоа сакаме да упатиме порака дека иднината е во младите и дека во нив треба да се инвестира, а со тоа и на некој начин да се стимулираат да останат во државата наместо да се иселуваат, рече за Утрински брифинг асистентот и координатор на кампањата за доделување стипендии, Љупче Миленковски.

На секоја од општините и се доделени по 15 стипендии за упис на додипломски студии во академската 2022/23 година, за четиригодишни студии на  Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје, кој ги  нуди следниве студии: економски факултет, факултет за туризам, меѓународен маркетинг, човечки ресурски и информатика. Условите и  критериумите за доделување на стипендијте ги оставаме на одлука на самите општини знаејќи дека тие најдобро ги знаат капацитетите и потребите на своите млади лица во својата општина. Оваа иницијатива за доделување на стипенди е од особено значење за талентираните ученици кои сакаат и кои заслужуваат да добијат  квалитетно образование, рече Даниела Трајковска, портпарол на УТМС.

Во организација на Универзитетот за туризам и менаџмент на први јуни ќе биде организиран Меѓународен форум на градоначалници.

 Темата на Форумот е „Модерна општина“ и е составен од четири модула, стратешко планирање и финансирање, човечки ресурси потенцијал и недостиг, размена на меѓународни искуства, модерна општина искуства и практики и развој на туризмот и меѓународна промоција на општините. Потврда за присуство на Форумот, покрај домашните градоначалници има и од градоначалници од Франција, Германија Словачка, Израел и Бугарија, додаде Трајковска.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail