Вебинар за реформите во образованието наставници по англиски јазик

Vebinar-za-reformite-vo-obrazovanieto-nastavnici-po-angliski-jazik.png

Вебинар за реформите во образованието наставници по англиски јазик

На вебинарот организиран од Факултетот за јазици, култури и комуникација / Катедрата за англиски јазик се собраа 35 учесници од земјава и регионов и ги дискутираа реформите во образованието на наставници по англиски јазик во Балканскиот регион.

Професори, експерти, поранешни и сегашни студенти на УЈИЕ ги споделија своите наоди од истражувањата, практичните искуства и мислења за тоа што треба да се промени со цел да се одговори на постојаната побарувачка за подобрување и напредок, одговарајќи на предизвиците на трендовите во општеството, особено со предвид околностите создадени како резултат на светската пандемии.

Проф. Ендру Гудспид ја воведе темата давајќи сеопфатен преглед на состојбата на уметноста на англиски јазик и пошироко со историска перспектива на условите што доведоа до сегашната состојба која се карактеризира со хипер производство на наставници по англиски јазик со слабо познавање на англиски јазик. Неговата дискусија беше проследена со презентации на говорниците гости од Универзитетот во Тетово, УБТ Приштина, Универзитетот „Мајка Тереза“ и Меѓународниот Балкански Универзитет, по што имаше конструктивна дискусија меѓу учесниците.

Клучните пораки испратени од овој многу корисен настан беа дека наставните програми за обука на наставници по англиски јазик треба да се ревидираат така што повеќе ќе се истакнат одличните вештини по англиски јазик на идните наставници, потоа на развојот на англискиот јазик за специфични цели и исто така и на усовршување и понатамошен развој на методологиите за онлајн настава бидејќи тие ќе бидат сè поприсутни во иднина.

Сите учесници го искажаа своето задоволство од организацијата и темата на вебинарот.

Извор: УЈИЕ

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail