(ВИДЕО) Филип Бошковиќ е српски гениј – Неговиот изум ќе спаси милиони, а тоа го потврдија три Нобеловци

Filip-Boskovic-620x350.jpg

Студент од втора година на Биолошкиот факултет во Белград Филип Бошковиќ (20) освои престижна награда „Стефан Куфлер“ која е најголемо признание која научник на тие години може да ја добие. Дека го заслужува ова признание кое е најблиску до Нобелова награда, едногласно го оценија три добитници на Нобелова награда шест членови на Националната академија на науки во САД, меѓу кои и продесори и научници од Универзитетот Харвард и Оксфорд, НАСА, Универзитетот во Њујорк и членови на Кралсктото друштво на Велика Британија.

Филип две години работел на проект кој имал за цел да ја испита интеракцијата и јоноизмените во форма зеолит тип А од ДНК молекулите, карактеризација на процесот и испитување на термодинамичките параметри и кинетичките механизми, како и примена на резултатите на молекуларно биолошкиот метод.

Наградата која ја добил го носи името на прочуениот неурохирург основач на катедрата за неуронаука на Универзитетот Харвард. Ја доделува Унгарската академија за наука и она е нешто најблиску до Нобеловата награда.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail