ВИДЕО: Неверојатни снимки од најмалите живи суштества

malecki-sustestva.jpg

Микроскопите ни овозможуваат да ги гледаме дури и најситните постоечки предмети и суштества, но ограничувањата се јауваат при воочувањето движења. Некогаш е потребно да поминат часови, па дури и денови некои движења да се забележат.

Тим австралиски научници разви нов софтвер кој овозможува со помош на микроскоп, не само да се следи движењето и снимат организмите кои се движат бавно, туку и да се направат неверојатни тајмлапс (timelaps) фотографии на овие „животинчиња“ во акција.

Со оглед на тоа што процесот на следење на овие живи организми бара константно подесување на микроскопот и непрекинато фотографирање, научниците развиле посебен софтвер со помош на кој микроскопското снимање се одвива со неверојатна леснотија.

Системот овозможува изработка на фотографии со висока резолуција, врз основа на која можат да се генерираат интерактивни 3Д модели. Тоа на научниците им овозможува микроскопските организми да ги проучуваат од сите агли, а не само со класично гледање низ микроскоп „одозгора“.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail