Внимавајте што купувате: знаете ли што значат налепниците на овошјето?!

ban-1.jpg

Дали некогаш сте забележале налепници на овошјето кое го купувате во продавница? Знаете ли што значат?

1. Ако кодот има четири цифри кои почнуваат со броевите 3 или 4, значи дека производот е одгледуван по пат на интензивно земјоделство во втората половина на дваесетиот век, т.е. дека веројатно е можна употреба на вештачки ѓубрива.

2. Ако производот има пет цифри кои почнуваат со бројот 9, значи дека производот е одгледуван на традиционален начин, како во земјоделието се одгледувало со илјадници години, т.е сега го означуваат како да е одгледуван органски, што понатаму значи без пестициди и употреба на ѓубриво.

3. A ако производот има код од пет цифри кои почнуваат со бројот 8, значи дека производот е генетски модифициран.

После ова сигурно ќе внимвате на она што го купувате !

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail