Во последните 50 години исчезнале две третини од дивите животни на светот

Vo-poslednite-50-godini-ischeznale-dve-tretini-od-divite-zivotni-na-svetot.jpg

Во последните 50 години исчезнале две третини од дивите животни на светот

Светската популација на цицачи, птици, водоземци, влекачи и риби се намалила во просек за две третини за помалку од половина век, се вели во извештајот на Светската организација за зачувување на природата, WWF за состојбата на планетата во 2020 гoдина

WWF тврди дека ова во голема мера е резултат на уништување на животната средина, што исто така придонесува за појавата на болести како што е пандемијата на „ковид-19“, затоа тие повикуваат на итни мерки за да се сврти трендот до 2030 година со запирање на уништувањето на природните живеалишта и реформа на системот за исхрана.

Извештајот за планетарната појава претставува сеопфатна студија за состојбата на природата преку индексот на планетата (LPI), кој ја следи состојбата на популацијата на дивите видови.

„Додека овие двигатели вклучуваат пренамена на земјиштето и трговија со диви животни, главната причина за драматичното опаѓање на популацијата е загубата и деградацијата на живеалиштата, вклучително и уништувањето на шумите, а сето тоа се должи на моделот на производство на храна“, тврдат од WWF.

Извештајот за состојбата на планетата во 2020 година покажува дека забрзаното уништување на природата, како резултат на човечките активности, има катастрофални влијанија не само врз популациите на дивиот свет, туку и врз здравјето на луѓето и сите други аспекти од животот на човекот, изјави извршниот директор на WWF International, Марко Ламбертини.

Најзагрозена е биолошката разновидност на слатководните екосистеми. Од 1970 година, популацијата на слатководни видови опаѓа за 84 проценти, повеќе од оние што живеат во шумите или океаните. Реките во светот се преполни со постоечка и планирана инфраструктура, потрошувачката на вода се зголемува од година во година, риболовните слатководни подрачја се преполовуваат, а животите на милиони луѓе стануваат сè понесигурни, смета WWF.

Извештајот за состојбата на планетата во 2020 година беше објавен неколку дена пред 75-та седница на Генералното собрание на ООН (УНГА), кога се очекува светските лидери да го разгледаат постигнатиот напредок во остварувањето на целите на одржливиот развој, Парискиот договор и Конвенцијата за биолошка разновидност.

УНГА 2020 ќе ги обедини светските лидери, корпорациите и граѓанското општество за да развијат рамка за акција по 2020 година, означувајќи пресвртница во поставувањето на темелите за итно потребниот нов договор за природата и луѓето.

Извор: kurir.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail