За родителите на децата со аутизам, по соочувањето со дијагнозата, најтешко е чувството на отфрленост

autizam.jpg

„Работилница“ е центар за неформална едукација за деца со аутизам и други потешкотии во развојот и токму деновиве почнува со работа. Зад овој проект стојат психологот Игор Угриновски и неговата сопруга Соња, и самите родители на дете со аутизам.

Овој едукативен центар е замислен како место кадешто со децата, по еден или два часа на ден ќе работат психолог, дефектолог и други стручни лица на теми и области што ќе ги договараат со родителите. Целта е да им се помогне на овие деца да ги развијат неопходните вештини да се грижат за себе и да водат што посамостоен живот.

Токму „Работилница“ беше повод да поразговараме со Угриновски на оваа тема.

Интервјуто можете да го прочитате на порталот „Мајка и дете“.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail