Лондон најдобар град во светот за студенти

Fung-Scholarships-for-International-Students-at-University-of-Arts-London-in-UK.jpg

Fung Scholarships for International Students at University of Arts London in UK

Лондон е избран за најдобар град во светот за студентите. Листата од топ 30 најдобри градови за студенти, направена од групата за високо образование QS, претходно на прво место ги постави Монтреал и Париз. Најдобрите десет градови во светот од листата се следните:
Лондон, Мелбурн, Монтреал, Париз, Минхен, Берлин, Цирих, Сиднеј и Сеул.

Рејтинзите се базирани врз основа на фактори, како што е бројот на врвни универзитети во градот, локалниот пазар на работни места, разновидноста на културата и квалитетот на животот. Но, Лондон е лошо рангиран за една од мерките, а тоа е достапноста, односно високиот стандард за живот.

За студентите во Лондон има повисока концентрација на институции од светска класа отколку во кој било друг град, вклучувајќи ги Империјал колеџот, Универзитетскиот колеџ во Лондон, Лондонската школа за економија и Кралскиот колеџ. Студентите исто така имаат пристап до културниот живот – музеите, театрите, кината и рестораните.

Исто така се смета за добро место за поврзување со работодавците и за вработување.

Лондон постигна висок рејтинг за тоа што е навистина меѓународен град со високи нивоа на толеранција и разновидност, така што странските студенти нема да се чувствуваат изолирани или исклучени.

Но, кога станува збор за трошоците за живеење и достапност, Лондон лошо е рангиран, со оглед дека е скап и тежок за студентските буџети.

Бен Соутер, директор за истражувањето на QS, вели дека резултатите покажуваат дека Лондон останува одлично место за учење, и покрај високите трошоци за живот.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail