Загудвањето на воздухот може да го оштети секој орган во телото

zagaduvanje-rak-1.jpg

Загадувањето на воздухот може да го оштети секој орган и речиси секоја клетка во човечкото тело. Ова покажува сеопфатен нов глобален преглед.

Истражувањата покажуваат попреченост од глава до пети, од срцеви и белодробни заболувања до дијабетес и деменција, како и од проблеми со црниот дроб и рак на мочниот меур до кревки коски и оштетена кожа. Плодноста, ембрионите и децата исто така се погодени од токсичен воздух.

Системските попреченост се резултат од загадувачи кои предизвикуваат воспаление, кое потоа се протега во телото и ултра парична казна честички се пренесуваат по телото од циркулацијата.

Загадувањето на воздухот е “вонредна состојба за јавното здравство”, според Светската здравствена организација, како повеќе од 90% од светското население e на удар на токсичен воздух надвор. Новиот анализа покажува дека тоа се најмалку 8,8 милиони жртви .Претходните смртни случаи секоја година растат и се двојно повеќе од претходните проценки. Загадувањето на воздухот е поголем убиец од пушењето.

Но влијанието на различните загадувачи врз многу болести останува да биде откриено како се претпоставува дека се добро познатите попречености на срцето и белите дробови сеи тоа е само “врвот на ледениот брег”, другте провокации се уште поголеми.

“Загадувањето на воздухот може да наштети остро, како и хронично, потенцијално влијае на секој орган во телото”, заклучуваат научниците од Форумот на меѓународните респираторни компании во истражувањето објавено во списанието. Chest, додавајќи дека : “ултра парична казна честички кои поминале низ белите дробови, лесно се фатени од клетките и се пренесуваат преку циркулацијата, за да стигнат практично до сите клетки во телото. “

Проф. Дин Шрауфнагел од Универзитетот на Илиноис во Чикаго, кој е водечкиот научник на прегледите, истакнува: “Не би се изненадил ако скоро секој орган е засегнат. Ако нешто недостасува (од прегледот), тое е тоа веројатно , бидејќи сеуште нема крај истражувањето . “

ИСтраѓувањетот е “многу убедлива наука”, вели д-р Марија Нејра кој е директор во Светската здравствена организација за прашањата на јавното и еколошката здравје: “Тој кажува за многу тешки докази кои веќе ги имаме. Имало повеќе од 70 000 научни статии , кои покажуваат дека загадувањето на воздухот влијае на нашето здравје “.

Таа рече дека очекува дури повеќе влијанија од загадувањето на воздухот да бидат откриени од идните истражувања: “Проблеми како Паркинсонова болест или аутизмот, за кои има некои докази, но можеби не многу силни врски, дека овие докази настапуваат сега.”

Сподели

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail