ЗАКОНОТ ВЕЛИ: Никој не смее да ви ја исклучи струјата, БЕЗ ВАША СОГЛАСНОСТ!

strujaaaaa.jpg

Обично ви доаѓаат да ви ја исклучат струјата со некаков налог од фирма кои нема никаква важност. Не претставува никаков правен документ! Она што можете да го направите ако ви тропнат на врата е да повикате полиција и да им побарате име. Потоа ги предупредувате на членот од Казнениот закон,  за тоа дека ако ви го чепнат приклучокот можете да ги тужите.

Како е можно да луѓето сеуште да не знаат дека никој нема право да им ја исклучи струјата? Веројатно оваа одлука од Уставниот суд од 2007 година со која е строго е забрането едноставно игнорирање. Веќе речиси осум години сите се прават наивни на заклучокот од највисоката правна институција во државата дека струјата е општо добро и нужен опстанок на обичниот човек.

Тоа го имаме „Црно на бело“, но никој не знае зошто тоа во пракса никогаш не заживело! Исклучувањето струја е казниво со затвор!

Кратко и јасно, никој не смее да ви ја исклучи струјата без ваша согласност. Технички не смејат да ви ја исклучат струјата ни кога тоа ќе го дозволите (што претпоставуваме дека никогаш нема да сакате):

Тоа не е нешто што го заклучил Уставниот суд, туку го пишува во законот. Казнениот закон, во членот стои „кој ќе уништи, оштети, измени, направи неупотребливо, отстрани, или спречи во работата на направата од јавна употреба за вода, топлина, плин, електрична или друга енергија, или електронички комуникаиската опрема, и со тоа предизвика пореметување во редовниот живот на граѓанинот, ќе биде казнет со казна затвор од шест месеци до пет години.

Така да во продолжение пишува: „Исто казнено дело од ставките, 1,2,3, од овој член се казнува со затвор казна од три години.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail