slonn.jpg

Во засолништето „Дивината е Живот“ има многу слонови. Moјо беше една од најситните спасени, со тежина од 56 килограми, за разлика од просечните слончиња на нејзина возраст кои имаат по 90 килограми.

Истрауматизираното бебе било исплашено и болно кога го пронашла Рокси. На почетокот, со неа го поминувала целиот ден, буквално 24 часа, дури и да спиле заедно за да стекне доверба во неа и да зајакне. И така и се случило.

На 14 месеци, Мојо веќе прераснала во среќно животно полно со љубов кон спасителката и околината, па заборавајќи колку е голема и силна таа ја следела Рокси насекате во куќата. Мојо сега порасна, а најважно од сѐ го победи својот најголем страв: пливањето.

Пливањето е природен инстикт за африканските слонови, но поради траума во детството таа ја имаше заборавено оваа инстинктивна животна вештина. Но, сега таа сега израсна во амбасадор во засолништето, водејќи ја својата група сирачиња кои престојуваат таму.

Рокси признава дека разделувањето ќе биде тешко, со оглед на времето кое го поминуваат заедно. Најголема закана за слоновите е илегалната трговија поради слоновата коска.

Погледнете како изгледа нивиот живот.


таговиафрикански слоновиДивината е животзасолништезимбабвеМојопливањерекаРоксислајдерслонспасувањехуманост

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail