Златото на Земјата е дојдено од вселената

vselena-520x347-1.jpg

Според британските научници, дожд од метеорити се истурило на нашата планета пред 4 милијарди години и ги донесол овие метали. Надворешниот дел на Земјата имала друг состав пред овој метеорски туш, тврдат геохемичари од универзитетите Бристол и Оксфорд.

Во раниот развој на земјата, кога била уште топла и во поголемиот дел течна, таа се разделила на два дела – метално јадро и карпест дел.

Според сите пресметки и експерименти постојните тогаш злато и други метали би требало да се потонати во јадрото. Но, тоа не е случај – тие, како што знаеме, се зачувале во земната кора.

Научниците се сомневаат дека метеоритите ја снабдувале Земјата со овие метали. Сега британските геохемичари истражувале примероци од Гренланд, кои најверојатно се од времето пред “златното бомбардирање”.

Особено внимание е посветено на металниот волфрам, кој се јавува во две различни форми – изотопи. Во античките карпи на Гренланд, нивната врска се покажала поинаква од онаа во остатокот од Земјата.

Заклучокот е: метеоритите донееле злато и платина на Земјата. Пресметките покажуваат дека за време на златното бомбардирање пред 4 милијарди години на нашата планета се паднати 20 квинтилиона (20 со осумнаесет нули) тони метеорити.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail
Top