Зошто кога се забавуваме времето ни поминува побрзо отколку на работа?

o-UNHAPPY.jpg

Португалски научници објаснија зошто кога сме на работа времето тече бескрајно бавно, а кога се забавуваме минува за еден момент, пишува Метро.

За да стигнат до своите заклучоци, невролози спровеле експерименти со глувци и откриле специфични неврони во нивните мозоци кои условуваат субјективна перцепција на текот на времето.

Научниците тренирале глодари со месеци за да можат да пресметаат колку време поминува помеѓу два звука кои им ги пуштаат. Глувците требало да проценат дали интервалот помеѓу два звуци надминува 1,5 секунди. Глодарите притискале со муцките во лев или десен отвор за да покажат дали сметаат дека интервалот е подолг или пократок.

Со искористувањето на фотометрична техника научниците ги измериле сигналите, рефлектирачки со електричната активност на допаминергични неврони во црната материја од мозокот.

Познато е дека невроните ги обработуваат информациите за текот на времето. „Црната материја“ се поврзува со внатрешниот часовник на човекот, а нарушувањата во него е во основата на Паркинсоновата болест, при која пациентите губат реална претстава за времето.

Португалските научници утврдиле дека кога нервната активност е висока, глувците го потценуваат реално изминатото време. Стимулирајќи ги невроните со светлина екипата ја констатирала недвосмислено врската помеѓу зголемената активност на невроните и времето. И обратно – при ниска активност глувците значително го прецениле изминатото време.

Научниците предвидуваат дека во иднина, при соодветна мозочна стимулација едно патување со авион од 12 часа може да ни изгледа како многу кратко искуство. И обратно – при позитивни емоции, какви што се празниците, одморите и одморите, тие можат да бидат продолжувани до бесконечност во нашите доживувања.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail