Зошто не треба да седите со прекрстени нозе?

Zoshto-ne-treba-da-sedite-so-prekrsteni-noze.jpg

Зошто не треба да седите со прекрстени нозе?

Речиси и да нема жена што не седи со прекрстени нозе во текот на денот. Меѓутоа, елегантното седење е тесно поврзано со голем број промени во телотот што никако не се во корист за нашето здравје.

Еве три добри причини зошто оваа навика треба да се сведе на минимум:

Се зголемува крвниот притисок
Голем број истражувања го поврзуваат седењето со прекрстени нозе со зголемениот крвен притисок. Дури и ако немате проблеми со притисокот можете да почувствувате промени што негативно влијаат на циркулацијата. Имено кога ќе ги префрлите нозете една преку друга притисокот на горниот екстремитет испраќа поголемо количество крв во градите, односно кон срцето поради што крвниот притисок расте.

Предизвикува болки во колковите и грбот
Лицата што често седат со прекрстени нозе со текот на времето може да почувствуваат значајни болки во грбот. Болките се јавуваат причински – последично, а поврзани се со положбата на карличните коски.

Имено, во текот на седењето со прекрстени нозе карлицата зазема неприродна положба па се поместува нанапред или во страна. Положбата на карлицата се врзува за мускулите во грбот што се затега и може да предизвика силни болки во долниот дел на грбот и колковите.

Дејствува на проширените вени
Седењето со прекрстени нозе значајно ги зголемува шансите за развој на проширени вени. Иако настанувањето на проширени вени најтесно се поврзува со генетиката, прекрстувањето на нозете за време на денот врши притисок на вените што се преполни со ситни капилари.

Притисокот врз истите го забрзува протокот на крвта што ги проширува вените и го менува обликот поради што тие стануваат отечени и видливи, што долгорочно може да стане голем проблем.

Извор: vistina.com.mk

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail