Зошто прозорците во авионите се заоблени?

avion11.jpg

Во поранешно време постоеле четириаголни прозорци во авионите, но денес сите прозорци се тркалезни. Која е причината за тоа?

Со модернизирање на моделите на авиони и нивно оспособување да летаат на поголеми височини, се менувал и притисокот меѓу авионската кабина и надворешноста на авионот.

Оваа разлика предизвика благо проширување на авионите, поради што настанува затегнување на материјалот од кој е изработен. Токму тркалезните прозорци го спречуваат затегнувањето, кое може да доведе до пукање.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail