Зошто секогаш се зема крв од домалиот прст?

lab4.jpg

И покрај фактот што крвта е иста во целото тело, секогаш кога е потребен примерок за анализа истиот се зема од четвртиот прст, најчесто од левата рака.

Во медицината не постојат случајности, па така постои посебна причина зошто оваа постапка се изведува на овој начин.

Првата причина, се однесува на прстите генерално, односно тоа што на овие делови немаме влакна, имаме голем број на крвни садови и ткивото е меко им овозможува на медицинските лица многу лесно и едноставно да го добијат потребниот примерок.

Другите 3 важни причини се следните:

1. Намален ризик од инфекција

Дури и најмалата пунктура на кожата лесно може да доведе до инфекција. Во палецот и малиот прст се наоѓаат крвни садови кои продолжуваат кон целото тело па на овој начин инфекцијата многу брзо би се проширила. Кај другите прсти постои една посебна облога која лесно ја детектира инфекцијата и му помага на телото да ја локализира пред да се прошири.

2. Брзо заздравување

Во споредба со другите прсти на раката, четвртиот прст се движи најмалку, благодарение на што најбрзо би заздравел. Брзото заздравување, пак, од друга страна, ја намалува шансата за појава на инфекција.

3. Помала болка

Како резултат на што прстот има многу мала активност, кожата на прстот е многу потенка, па полесно е таа да се продупчи и се создава помала болка.

Што мислиш ти?
  • Ви се допаѓа оваа вест? Препорачајте ја на Вашите пријателите преку следниве сервиси:
  • Mail